Hyvänlaatuisen asentohuimauksen omahoito-ohjeet asiakkaalle

Tässä on hyvin tiiviissä pähkinänkuoressa asiaa hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsivälle potilaalle/asiakkaalle. Jos aihe kiinnostaa, hieman laajempi kirjoitus aiheesta on tässä postauksessa.

Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa huimaus on tyypillisesti kiertohuimausta, ei kaatavaa huimausta. Kiertohuimausoireen kesto on useimmiten noin 2-20 sekuntia kerrallaan. Oire ilmenee tyypillisesti pään asentojen muutoksen yhteydessä, esim. istualta makuulle siirryttäessä tai arkisissa toiminnoissa.

Oireet voivat johtua korvan tasapainoelimen anteriorisen, horisontaalisen tai posteriorisen kaarikäytävän häiriöstä. Yleistynyt käytäntö on, että jos on viitteitä yhden kaarikäytävän ongelmasta, hoidetaan samalta puolelta kaikki kaarikäytävät, koska ne ovat samassa nestetilassa tasapainoelimessä.

Suositeltu hoitojärjestys on seuraava: horisontaalinen, anteriorinen ja posteriorinen kaarikäytävä. Toisinaan posteriorinen kaarikäytävä hoidetaan myöhemmin samana päivänä tai vasta seuraavana päivänä. Tämä riippuu asiakkaan olotilasta liikehoitojen aikana ja jälkeen.

Jos vaiva on molemmin puolista, testit ja hoidot suoritetaan molemmille puolille, mutta yksilöllisesti arvioiden eri päivinä. Asiakkaan omahoidossa liikesarjat suositellaan tekemään eri päivinä eri puolille. Liikehoidot voi myös käydä läpi molemmin puolin yhdellä kerralla, jos oma olo sen sallii eivätkä oireet ole kovin voimakkaat, ja jos tarkoituksena ennaltaehkäistä vaivan toistumista.

Alla on ohjeet hyvänlaatuisen asentohuimauksen omahoitoon. Ohje noudattaa suositeltua hoitojärjestystä, josta kirjoitan ylempänä. Ohje on helppo tallentaa tai tulostaa itselle talteen.

Powered By EmbedPress

Scroll to Top